Vlada Srbije – Oko 11.000 domaćinstava dobiće novčanu pomoć za saniranje štete od nevremena

0
23

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i opredelila novac za obnovu oštećenih porodičnih stambenih objekata usled dejstva olujnog vetra, grada i kiše u julu ove godine.

U saopštenju Vlade Srbije u kojem se navodi da je država opredelila sredstva za saniranje štete od nevremena ističe se da je Srbiju između 19. i 22. jula pogodilo više olujno-grmljavinskih nepogoda, praćenih jakim pljuskovima, olujnim udarima vetra na momente i orkanske jačine, kao i krupnim gradom veličine od dva do pet, lokalno i više od pet centimetara u prečniku. Uredbom je obezbeđena bespovratna novčana pomoć za saniranje štete oko 11.000 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, kako je do sada utvrđeno na osnovu izveštaja jedinica lokalne samouprave. Ta uredba stupiće na snagu i pre zakonom utvrđenog roka, navodi se, kako bi se građanima čiji su objekti oštećeni u što kraćem roku pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za funkcionisanje života i rada na pogođenim područjima, navodi se.

Članovi Vlade usvojili su i Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći za obnovu porušenih porodičnih stambenih objekata usled dejstva olujnog vetra, grada i kiše u julu i njome su opredeljena sredstva za saniranje štete na deset porušenih stambenih objekata. To su objekti koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih neporoda, a prema do sada preliminarno prikupljenim podacima.

Stanje elementarne nepogode zbog nevremena koje je pogodilo zemlju proglašeno je na teritoriji 28 jedinica lokalne samouprave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here