Čep za hendikep je građanska inicijativa, osnovana 2012. godine, koja se zalaže za ostvarivanje prava i uslova za samostalni život svake osobe sa invaliditetom u Srbiji. Na godišnjem nivou prikupe i recikliraju više od 120 tona čepova, a pozivaju i sve koji su u mogućnosti da se pridruže akciji i postanu pravi heroji današnjice.

 Za 10 godina, koliko postoji akcija Čep za hendikep, obezbeđeno je više od 120 raznih ortopedskih pomagala. Iz udruženja kažu da se zalažu za ostvarivanje prava i uslova za samostalni život svake osobe sa invaliditetom u Srbiji.

Odnedavno su i u Srbiji na plastičnim flašama čepovi koji se ne mogu lako odvojiti od pakovanja. Razlozi su ekološke prirode, a kakav problem to predstavlja za akciju ,,Čep za hendikep’’ rekao je Zoran Martinov.

Iz udruženja Čep za hendikep navode da svojim aktivnostima deluju na promenu društvene svesti i odgovornosti, kako prema životnoj sredini, tako i prema osobama sa invaliditetom. Kroz iskustva u radu, nastoje da unapredimo usluge, kako bi osobe sa invaliditetom bile u prilici da uz upotrebu adekvatnh ortopedskih pomagala ostvare svoj pun potencijal .