Danas počinje kontrola gazdinstava prijavljenih za subvencije

0
37

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, najavila je da će danas početi kontrola poljoprivrednih gazdinstava koja su se prijavila za subvencije kroze eAgrar. Tanasković je kazala da su podaci, koji su do sada stigli, pokazali da je bilo mnogo više zloupotreba nego što se očekivalo.

Ministarka Tanasković je rekla da prvi rezultati koje su dobili, a koji se odnose na uočavanje zloupotreba prilikom prijavljivanja za subvencije, nisu optimistični i da se kreće u teritorijalne kontrole, “kako bi videli šta je to što su ljudi prijavili kroz eAgrar, a šta je snimak pokazao”.

Ona je pokazala knjigu gde se jasno vide neslaganja koja su uočena do sada. “Ovde je svaki slučaj pojedinačno, i jasno se vidi šta je to što je prijavljeno u eAgraru, a šta je na snimku. Neretki su slučajevi da je prijavljena parcela da se obrađuje neka kultura, na primer pšenica, kukuruz, ili šta god, a da je na snimku na toj parceli šuma. Neretko je slučaj da imamo i objekat na toj parceli koji je nelegalno izgrađen, jer je to poljoprivredno zemljište”, objasnila je Tanaskovićeva. Prema njenim rečima, država je sada po prvi put u mogućnosti da proveri podatke koje je pojedinac dao kada se registrovao u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

Ona je naglasila i da se za poljoprivredu izdvaja veliki iznos u budžetu i tu zato mora do postoji kontrola, kako bi se ta sredstva koristila adekvatno. “Kad dajete subvencije koje su sa nekih 6.000 dinara porasle na 18.000 dinara u ovoj godini, a imate zahtev i da idu na 300 evra, vi morate da pojačate kontrolu i da tačno znate kome dajete, kao i za koju kulturu dajete koliko”, naglasila je Tanaskovićeva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je država povećala ratarima subvencije, ali da je preko eAgrara utvrdila, putem satelitskih snimaka, da su podnete lažne prijave za subvencije za čak pola miliona hektara površina koje se ne obrađuju, ili za oko 80 miliona evra. Kazao je da je najmanje 20.000 ratara koji su podneli lažne prijave i dodao da je to tek početak u otkrivanja zloupotreba subvencija u poljoprivredi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here