Najavljen 12. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

0
16

Na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru od 23. do 27. avgusta biće prikazano više od 40 dokumentarnih i igranih filmova iz dvadesetak zemalja na temu sporta, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Međunarodni festival sportskog filma biće održan na Kraljevom trgu i u Kulturnom centru, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu. Dobitnici priznanja za doprinos sportu, filmu i za životno delo su bivši fudbaleri Dušan – Dule Savić, Darko Pančev i Milovan Obradović, karatistkinja Jovana Preković, sportski novinari Miroslav Nešić i Zoran Terzić i glumac Milutin Mima Karadžić. Posebno priznanje dobiće Košarkaški savez Srbije povodom stogodišnjice postojanja, a poslednjeg dana festivala će biti priređena izložba KSS. Direktorka MFSF Olivera Nikitović je najavila da će taj festival prvi put biti napolju, i to prvog dana kada će na Kraljevom trgu biti prikazani filmovi “Kako smo zavoleli basket “, “Bogdan Bogdanović” i “Novak – neispričana priča: KARAKTER”.

Selektor i urednik programa Aleksandar Avramović je rekao da su prethodnih godina filmovi odabrani za MFSF bili globalno uspešni, a i da festival neguje domaći film tako što je podstakao mnoge televizije i privatne produkcije da se bave temom sporta.

Umetnički direktor festivala Jovan Marković je podsetio da je MFSF počeo skromno i jedva uspevao da nađe dovoljan broj filmova, dok je ove godine stiglo 350 prijavljenih filmova.

Na festivalu će biti prikazani i filmovi iz Kine, Hrvatske, Mađare, Rusije, Španije, Finske, Islanda, SAD, Italije, Francuske, Slovenije, Crne Gore, Bosni i Hercine, Avganistana, Severne Makedonije, Nemačke i Australije, a na kraju će tročlani žiri nagraditi najbolje filmske stvaraoce. Organizator festivala je udruženje Međunarodnog sportskog filma Zlatibor pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here