Pilot projekat sa više časova fizičkog od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji

0
33

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će pilot projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, početi da se realizuje od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Pilot projektom, koji realizuju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo zdravlja, predviđeno je da učenici u školama gde se sprovodi imaju više časova fizičkog vaspitanja nego do sada. Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović je na predstavljanju projekta objasnila da će se on realizovati u 73 osnovne i 22 srednje škole, a da će se dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odvijati u 172 odeljenja osnovnih i u 22 odeljenja srednjih škola.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je resorno ministarstvo odredilo domove zdravlja prema teritorijalnoj nadležnosti da organizuju timove, koji će se sastojati od pedijatra, lekara sportske medicine i medicinske sestre, a koji će sprovoditi sistematske preglede u svim školama koje su obuhvaćene pilot projektom.

Ministar sporta Zoran Gajić istakao je da će ministarstvo na čijem je čelu tretirati sport kao celinu koja se sastoji iz tri dela, gde je prvi i osnovni deo fizičko vaspitanje, kako u mlađem, tako i u starijem školskom uzrastu.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je ukazao na to da je u samom nazivu projekta jasno da je usmeren deci i da ima za cilj da unapredi vaspitanje, te da na taj način obezbedi bolje uslove deci da odrastaju zdravije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here