Dva protesta biće organizovana danas u Beogradu. Prvo će organizacije okupljene oko Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) blokirati most „Gazela“, i auto-put kod Sava centra od 14 do 22 sata. Ujedno, od 19 časova počeće protest „Srbija protiv nasilja“.

Protest Srbija protiv nasilja počeće ispred Doma Narodne skupštine, a onda će se kretati kroz Dečansku i Makedonsku ulicu, a zatim Hilandarskom do Takovske gde se nalazi zgrada Radio-televizije Srbije a poslednja tačka je sedište Regulatornog tela za elektronske medije na Trgu Nikole Pašića Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je ovu rutu nazvao „medijskom rutom“. Rekao je i da će se ispred RTS-a će obratiti Vesna Vojvodić iz sindikata prosvete „Nezavisnost“. Među govornicima je i Senka Jankov, profesorka sociologije iz Zrenjanina koja je suspendovana jer je pozvala decu da budu slobodni i izađu na protest, pa vraćena na posao i disciplinski kažnjena. – Okupljenima na protestu će se obratiti i Ustavnom sudu koji je već 12 godina na kolektivnom odmoru i ne obraća pažnju na ono što se dešava oko nas, posebno predsednika države koji krši ono što je zapisano u Ustavu – rekao je Lutovac. Protest „Srbija protiv nasilja“ će se završiti ispred Regulatornog tela za elektronske medije na Trgu Nikole Pašića, gde će se obratiti studentkinja Pravnog fakulteta Milica Kostin. Kako navode organizatori, tema protesta biće prosveta, odnosno uticaj medija na prosvetu.

Pre toga, organizacije okupljene oko Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) u subotu će blokirati most „Gazela“, i auto-put kod Sava centra u 14 sati i do 22 sata. – Kao i do sada, potpuno podržavamo građane u protestima Srbija protiv nasilja jer i mi svakodnevno trpimo nasilje, ali moramo najoštrije do sada da reagujemo na potpuno nasilnički odnos prema privatnoj svojini, oličen u nakaradnom i nenarodnom Zakonu o planiranju i izgradnji. Ovaj zakon i njegova, kako smo videli, momentalna primena (rušenje na Slaviji, otimačina privatne imovine), više je nasilnički od povučenog Zakona o eksproprijaciji, i verovatno je najopasniji od svega što je ovaj režim učinio – saopštili su oni. Zakon o dopunama i izmenama Zakona o planiranju i izgradnji je stupio na snagu, predata je Inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona Ustavnom sudu. – Rio Tinto i druge rudarske kompanije ubrzano rade na svojim projektima uz propagandnu mašineriju domaćih im pomagača i promotera. Narodna inicijativa o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma, bora i pratećih asocijacija metala nije stavljena na dnevni red Narodne skupštine, što je bezočno kršenje Ustava i ljudskih prava. Čitava zemlja je prekrivena senkom bezakonja, nasilja, otimačina. Oni kojima ovakvi Zakoni i ovakav odnos prema prirodnim resursima iz nekog razloga odgovara, neka ostanu kod kuće gledajući svoje uske interese, narod kome je zaista došlo do kućnog praga će naći načina da se odbrani – navode u saopštenju.