Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas na marginama Bledskog strateškog foruma sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva lordom Ahmadom od Vimbldona.

U razgovoru je bilo reči o bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti ekonomije i energetike, pitanju Kosova i Metohije, ratu u Ukrajini, kao i o drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima. Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Dačić je istakao da Srbija ceni razumevanje naše pozicije, kao i objektivno sagledavanje novonastale situacije, te napomenuo da jednostrani potezi Prištine opstruiraju dalji tok razgovora, ali da Srbija ostaje odlučna u svojoj politici očuvanja mira i stabilnosti u regionu uprkos provokacijama.

Tokom sastanka je iskazan interes za unapređenje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou u narednom periodu. Sagovornici su ocenili da postoje dodatne mogućnosti za jačanje saradnje između Srbije i Velike Britanije.