Predsednik pokreta Evropski put i bivši ministar privrede Rade Basta upozorio je da građanima Srbije izvesno prete ekonomske posledice i ponovno uvođenje viza za ulazak u zemlje Evropske unije, ukoliko se aktuelno političko rukovodstvo ne bude pridržavalo dogovora oko normalizacije odnosa sa Prištinom.

On se osvrnuo na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je istakao da se od Beograda i Prištine očekuje angažovanje na sprovođenju „francusko-nemačkog predloga“, kao i da će biti razmotrena vizna liberalizacija ukoliko se ne budu ponašale odgovorno. „Državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem deklarativno govori o srpskom putu i srpskoj stolici kojom se demagoški balansira između Istoka i Zapada u novonastalim geopolitičkim okolnostima ali takva politika vraća Srbiju u prošlost i na početak svega evropskog što je Srbija postigla. Očigledno je da se politika dvojca iz devedesetih nikada nije promenila, vuk dlaku menja ali ćud nikada“, istakao je Basta u saopštenju.

Nastup ministra Dačića na Bledskom strateškom forumu ocenio je kao skandalozan i dodao da je verovatno vođen sastankom sa ruskim ambasadorom  Aleksandrom Bocan-Harčenkom neposredno pred put na forum, a nakon izjave predsednika Evropskog saveta Šarl Mišela da je Evropska unija spremna da prihvati nove članice do 2030. godine. „Srbija i njeni građani nisu zaslužili uništavanje njihove budućnosti zarad opstanka državne političke elite na vlasti koja manipulativno konstatno pominje dugi rok čekanja Srbije na članstvo u EU kako bi Srbiju prikazali kao žrtvu a sa sebe skinuli odgovornost za neispunjavanje uslova za članstvo u EU. Srbija je od 2012. godine zatvorila samo dva poglavlja od 35 otvorenih, za to nije kriva EU već isključivo naše državno rukovodstvo i pogrešna politika“, rekao je Basta.

On je ponovio da je hitno potrebno uskladiti spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, uvesti sankcije Ruskoj Federaciji i javno objaviti nacionalnu strategiju koja vodi ka punopravnom članstvu u EU. „Zato je Evropski put jedini put za koji se zalažem sa svim civilizacijskim vrednostima. Srbija ovu priliku ne sme propustiti i tražim odgovornost od predsednika Vučića i ministra Dačića da promene odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i usklade spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i da se ponašaju odgovorno prema građanima Srbije, u suprotnom posledice po državu i građane će biti teške. Na sankcije i crne liste se dolazi lako, a odlazi jako teško“, zaključio je Basta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here