Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković danas je, povodom Međunarodnog dana osoba sa povredom kičmene moždine, rekao da se to ministarstvo stvara Srbiju bez barijera, u kojoj će svako ko je izgubio mogućnost da hoda dobiti jednaku šansu i veću dostupnost u svakom segmentu života.

Ministar Selaković je nakon sastanka sa v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Brankom Stamatovićem istakao da je povreda kičmene moždine najčešće posledica saobraćajne nezgode u kojima su učesnici u saobraćaju pretrpeli teške telesne povrede.

V.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je rekao da su u Srbiji u 2022. godini 553 lica izgubila život u saobraćajnim nezgodama, dok su 3.292 osobe zadobile teške telesne povrede.

Milan Srdić, koji je usled saobraćajne nezgode postao osoba sa invaliditetom 2008. godine, naglasio je da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preko posebnog Sektora radi cele godine sa osobama sa invaliditetom.

Međunarodni dan povreda kičmene moždine obeležava se u organizaciji Merđunarodnog društva za spinalne povrede sa ciljem podizanja svesti šire javnosti o važnosti stvaranja preduslova za uključivanje osoba sa invaliditetom u svakodnevni život zajednica, ali i kako bi se osigurao veći uspeh preventivnih programa.