Za nadoknadu štete od afričke kuge i sprečavanje bolesti država daje 500 miliona dinara

0
25

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo. Za nadoknadu štete od afričke kuge i sprečavanje bolesti država daje 500 miliona dinara.

Rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje afričke kuge svinja i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Bolest je potvrđena na teritoriji 46 opština u 15 upravnih okruga – Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski, Pirotski i Grad Beograd, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Kako je navedeno, uginulo je 3.857 svinja. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 42.200 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva. – Država će ispuniti sve ono što je i obećala i ono što je dogovoreno sa poljoprivrednicima. Sve što je rečeno da ćemo uraditi, to je sada i potvrđeno ovim predlogom izmena zakona o budžetu – kaže ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Poljoprivredi odlaze dodatne 34 milijarde dinara, tako da će budžet biti težak rekordnih 114,4 milijarde dinara, što je sedam odsto ukupnih poslovnih prihoda. Kako je navedeno, inicijalni budžet Ministarstva poljoprivrede je i pre rebalansa bio rekordan, a obezbeđivanje nikada većih sredstava za poljoprivredu još jednom potvrđuje već iskazano opredeljenje države da poljoprivredu svrsta u prioritete i kontinuirano ulaže u tu granu, čiji je dalji razvoj i unapređenje strateški cilj Srbije.

Ministarka naglašava da sve subvencije za koje je do sada raspisan javni poziv biće isplaćene tokom septembra. Ona dodaje da kontrole na terenu na osnovu kojih je ustanovljeno da postoje gazdinstva koja su se prijavila za subvencije, a da se ne bave poljoprivredom, neće zaustaviti isplatu subvencija. Neće se čekati da se obavi kontrola kako bi se subvencija isplatila. Svi će primera radi dobiti dobiti suvenciju po hektaru, ali oni koji su se lažno prijavili da obrađuju zemlju, a kontrolom se utvrdi da nisu zaboli motiku, novac će morati da vrate u državnu kasu. -Nema zastoja u isplati subvencijai sav novac koji je u budžetu ministarstva biće utrošen do kraja ove godine – poručuje ministarka.

Kada se saberu sva davanja to su zaista veliki benefiti. Imamo i sasvim nove subvencije. Mnogo je urađeno i sve ono što smo razgovarali sa poljoprivrednicima tokom godine, je prihvaćeno i to se realizuje – kaže ministarka, komentarišući pomoć države poljoprivrednicima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here