Dunja – Miris, ukus i tradicija

0
43

Dunja zri od oktobra do decembra i prava je riznica korisnih materija. Zlatnožute boje, oporo kiselog ploda, ova voćka potiče iz jugozapadne Azije, a u stara vremena smatrala se znakom plodnosti i simbolom ljubavi i sreće.

Kada je ukus, miris i aroma plodova u pitanju Leskovačka dunja nema konkurenciju! Delimično je samooplodna pa u zasadu treba da ima oprašivača koji je najčešće vranjska dunja ili narodski “dunjac”.

Dunja (Cydonia oblonga), voćka jeseni, žuto blago, prava je vitaminska bomba. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina. Od vitamina najviše ima vitamina C, ali i veliku količinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom. Nove bugarske sorte imaju vrlo krupne plodove, preko 450 g, jabučastog su oblika ploda, zlatno-žute boje. Plodovi su nakiselog ukusa, aromatični, sa malo kamenastih ćelija. Posebno se izdvaja sorta Trijumf čija masa ploda dostiže i do 900 g. Atraktivnošću, na i ovako deficitarnom tršištu za sveže plodove dunje, postiže izuzetno visoku i stabilnu cenu. Iako je dunja voćka toplijeg područja, može se gajiti na nadmorskoj visini do 800m, kasno cveta, u maju, te izbegava kasne prolećne mrazeve.

Dunja je stara srpska voćka poznata po svom specificnom mirisu, ukusu i tradiciji. Prva asocijacija je jesen i žuti plodovi naređani na starinskim ormarima naših baka. One su nekada znale da koriste bogatstvo koje dunja pruža. Kuvao se kompot, pravio džem, domaći sok i sad zaboravljena poslastica “sir od dunja” ili kitnikez.

Leskovačka dunja (Cydonia oblonga “Leskovac”) predstavlja najkvalitetniju sortu dunje na ovim prostorima. Sazreva u oktobru mesecu i daje okruglast plod mase oko 250 g prepoznatljive žute boje. Prepoznaje se po ispučenju kod peteljke ploda. Prodornog je i jako prijatnog mirisa. Meso ploda je čvrsto i sočno. Dobro podnosi skladištenje više meseci. Vranjanska dunja (Cydonia oblonga “Vranja”) je kruškastog oblika zlatno – žute boje. Plodovi su jako krupni, do 600 g. Potiče sa iranskih planinskih predela i jako je izdržljiva sorta. Sorta je samooplodiva, a koristi se i za oprašivanje Leskovačke dunje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here