Brnabić – Srbija opredeljena za dalje unapređenje saradnje sa Kinom

0
13

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa prvim potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Hongdžongom da Srbiju i Kinu vežu čelično prijateljstvo i dobra politička saradnja, kao i sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja.

Premijerka Brnabić je istakla da su bilateralni odnosi Srbije i Kine u stalnom usponu, zahvaljujući, pre svega, prijateljskim odnosima zvaničnika dveju zemalja. Ona je, ocenjujući da je saradnja u poslednjim godinama doživela istorijski uspon, ukazala i na činjenicu da Kina predstavlja i drugog najvećeg spoljnotrgovinskog partnera i investitora u Srbiji. Srbija je opredeljena za dalje unapređenje saradnje sa Kinom, poručila je premijerka i apostrofirala značaj najvažnijih kineskih investicija i realizacije velikih projekata, pre svega železničke i saobraćajne infrastrukture. Prema njenim rečima, Srbija će nastaviti da pruža aktivnu i snažnu podršku globalnoj inicijativi „Pojas i put”, kao i mehanizmu saradnje Kina–CIEZ.

Li Hongdžong je preneo pozdrave premijera Kine Li Kećijanga, i poručio da je visoka politička saradnja rezultat čeličnog prijateljstva dveju zemalja, ali i praktične saradnje za koju su Srbija i Kina snažno opredeljene. On je, ističući da će kineska vlada i dalje podsticati nove investicije u Srbiji, pohvalio stabilnu klimu za saradnju i privlačenje stranih kompanija. Li Hongdžong je naglasio da će Kina istrajati u doslednom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

Predsednica Vlade je izrazila očekivanje da će dve zemlje zajedničkim zalaganjem unaprediti saradnju i u oblastima tehnoloških inovacija i biotehnologije, kao i IT sektora, koji je već postao najveći izvoznik i najbrže rastući sektor u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here