Popis u poljoprivredi – Koje probleme treba da reši

0
167

Pod sloganom “Kad znamo, bolje planiramo”, od 1. oktobra do 15. decembra na teritoriji Srbije biće sproveden popis poljoprivrede.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ističe da postoji međusobna korist između popisa i eAgrara, ali da je popis sveobuhvatniji, detaljniji i rešava sve nasleđene nepravilnosti i greške. Podseća i da je elektronski popis za oko 2.000 pravnih lica počeo 1. juna. Posle deset godine od nedelje će početi novi popis u poljoprivredi, a na teren će izaći oko 2.852 popisivača. Oni će stići do svakog gazdinstva u Srbiji. Popisivaće se tri vrste gazdinstava, od kojih su individualna najbrojnija, zatim preduzetnička ali i gazdinstva pravna lica. Elektronski popis za oko 2.000 pravnih lica koja su poljoprivredna gazdinstva počeo je još 1. juna.

S uvođenje e-Agrara na površinu su isplivali problemi kao što su nerešena imovinska pitanja, podeljene parcele, neupisani neki najosnovniji podaci, jedinstveni matični brojevi.

“Popis sledi samo faktičko stanje na terenu, dakle ono što mu kaže starešina, odnosno ono što mu kaže vlasnik poljoprivrednog gazdinstva i lica koja rade na poljoprivrednom gazdinstvu, a ne sledi dokumentaciju. Dok e-agrar traže određene dokumente i onda se tu javljaju ovi problemi, ali sve te greške, te nasleđene nepravilnosti mogu se uz pomoć popisa rešavati takođe”, zaključuje Kovačević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here