Za ambasadora Srbije u Italiji postavljena je Mirjana Jeremić, a za ambasadora u Tunisu Dijana Ivančić.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je danas da je, objavljivanjem ukaza predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, okončana procedura postavljenja još dvoje ambasadora naše zemlje, i to u Italiji i Tunisu.

„Reč je o karijernim diplomatama, koji imaju više od 20 godina diplomatskog iskustva. Našu zemlju će u Italiji ubuduće predstavljati Mirjana Jeremić, a u Tunisu Dijana Ivančić.

Mirjana Jeremić je u Ministarstvu spoljnih poslova od 2002. godine, gde je, između ostalog, radila u odeljenjima za ekonomsku bilateralu, za regionalne inicijative, za Ujedinjene nacije i u Kabinetu ministra. Na mesto ambasadora Srbije u Rimu odlazi sa funkcije šefa Diplomatskog protokola Ministarstva spoljnih poslova, koju je vršila od 2021. godine. Tokom karijere službovala je u našim ambasadama u Otavi, Pragu i Ljubljani, gde je bila i zamenik ambasadora. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, smer Međunarodni odnosi. Govori engleski, španski, češki i italijanski jezik. Dijana Ivančić je diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a u Ministarstvu spoljnih poslova radi od 2001. godine, nakon prethodnog angažmana u Predsedništvu SFRJ, Saveznoj vladi SRJ i Kabinetu predsednika SRJ. Tokom karijere službovala je u Ambasadi Srbije u Sofiji, dok je u ambasadama u Ljubljani i Parizu obavljala funkciju zamenika ambasadora. U Ministarstvu spoljnih poslova je radila u Odeljenju za Evropu, obavljala je dužnost načelnika Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir, dok je funkciju pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku vršila od novembra 2020. godine. Dobitnica je Povelje i plakete „Zlatni vek – car Samuilo” 2005. godine, najvišeg odličja Ministarstva kulture Republike Bugarske za doprinos u oblasti kulture. Govori francuski, engleski i bugarski jezik”, naveo je Dačić u izjavi za javnost.