Prvi od dva transportna aviona CASA C-295 uveden u upotrebu u Vojsci Srbije

0
22

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović posetili su danas aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, gde je smešten transportni avion CASA C-295, nabavljen za potrebe Vojske Srbije.

Ministru Vučeviću i generalu Mojsiloviću, tom prilikom, predstavljene su namena, mogućnosti i karakteristike tog vazduhoplova uvedenog u upotrebu u Vojsci Srbije, koji će značajno doprineti jačanju njenih sposobnosti. Ministar Vučević razgovarao je i sa pilotima koji su se obučavali u Sevilji za upravljanje avionom CASA C-295, kao i sa tehničarima koji su se u tom španskom gradu, takođe, obučavali za osnovno tehničko održavanje ovog tipa aviona koje će se izvoditi u Republici Srbiji. On se uverio u obučenost pilota i tehničara i njihovu osposobljenost, a najviše u njihovu motivisanost za rad i zadovoljstvo što u svojoj jedinici imaju ovakav vazduhoplov. Ugovorom, potpisanim sa kompanijom „Airbus Defence and Space“ iz Kraljevine Španije u februaru 2022. godine, ugovorena je nabavka dva transportna aviona CASA C-295 koji će biti korišćeni za transport ljudi i tereta.

Današnjoj poseti prisustvovali su pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Milan Elenkov.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here