Sudskim odlukama potvrđeno je da je Marton Tapai predsednik reprezentativnog sindikata kompanije Dijamant. Time je razrešena zavrzlama oko toga ko pred poslodavcem predstavlja radnike u ovoj kompaniji i ko se bori za njihova prava. Kada je u pitanju Samostalni sindikat Agroindustrijskog kompleksa podneta je krivična prijava protiv predsednika tog sindikata Anđelka Bokića i njegovih saradnika.

Kao što smo i izveštavali u kompaniji Dijamant dugo je postojao sukob dva sindikata: Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata za proizvodnju ulja, masti i margarina, čiji je predsednik Marton Tapai i Samostalnog sindikata Agroindustrijskog kompleksa, na čijem je čelu Anđelko Bokić. Do raspleta je konačno došlo pa Sindikalna organizacija koja je delovala iz kuće Tapai Martona sada ima prostorije u samoj kompaniji, a za radnike je izborila novi kolektivni ugovor, kao i povećanje zarade. Sudskim odlukama utvrđeno je ko je ovlašćeno lice sindikata u Dijamantu, a Marton Tapai podneo je krivičnu prijavu protiv Anđelka Bokića i još osam sa njim povezanih lica.

Odnosi sa poslodavcem su danas mnogo bolji nego što su bili ranije što otvara mogućnost za dodatno unapređenje položaja radnika Dijamanta, što i treba da je cilj svake sindikalne organizacije.

Marton Tapai izabran je i za člana Veća saveza sindikata poljoprvrede, u republičkom je odboru sindikata poljporivrede i član je Veća u Savezu sindikata Vojvodine. Na svim ovim mestima nastaviće borbu za bolji položaj radnika u Dijamantu i šire.