Budžetom za 2024. godinu za poljoprivredu je planirano šest odsto poreskih prihoda Srbije za sledeću godinu i iznosi 104,7 milijardi dinara, što je smanjenje za 9,6 milijardi u odnosu na ovogodišnji rebalans.

Od ukupnih rashoda za subvencije najviše je opredeljeno za poljoprivredu i to 48 odsto, odnosno 88 milijardi dinara. Najveća su izdvajanja kod Uprave za agrarna plaćanja, 64 milijarde i to je novac za subvencije proizvođačima kroz premije za mleko, podsticaje za biljnu i stočarsku proizvodnju i slično. Za IPARD mere predviđeno je nešto više od šest milijardi dinara, za mere ruralnog razvoja oko osam milijardi, a Upravi za veterinu, odnosno za zaštitu zdravlja životinja nešto više od tri milijarde dinara.

Budžetom za narednu godinu planirani su ukupni rashodi od 2.237 milijardi dinara, a prihodi i primanja su planirani u iznosu od 2.041 milijardi ili 7,2 odsto više nego što je rebalansom predviđeno za ovu godinu. Rashodna sredstva planirana su između ostalog za povećanje plata i penzija, izgradnju najvećih infrastrukturnih objekata, ublažavanje energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

U strukturi ukupnih prihoda poreski prihodi čine 1.758 milijardi dinara ili 86 odsto, a neporeski 246,6 milijardi dinara odnosno 12,1 odsto. Projektovani deficit je 2,2 odsto bruto društvenog proizvoda a javni dug se smanjuje i do kraja sledeće godine zadržava na nivou od 51, 7 odsto BDP-a.