Organizacije civilnog društva, zajedno sa partnerskim osnovnim ili srednjim školama, mogu da se prijave na konkurs Srpskog filantropskog foruma kako bi prikupile sredstva za inicijative usmerene na unapređenje kvaliteta obrazovanja, kroz promociju aktivizma, solidarnosti i filantropije.

Predsednik Srpskog filantropskog foruma Veran Matić je rekao da je ta organizacija ovogodišnjim Nacionalnim danom davanja počela „Godinu dobrote“. Otvoren je konkurs za podršku organizacijama civilnog društva da prikupe sredstva za inicijative usmerene na unapređenje kvaliteta obrazovanja, kroz promociju aktivizma, solidarnosti i filantropije, izjavio je Matić.

Suzana Stanković Čikić, čiji je sin Andrija stradao u masakru u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, izjavila je da su roditelji stradalih u majskim masakrima izgubili najvrednije što su imali, ali da to ne znači da nemaju potrebu da učine nešto dobro, da životi njihove dece ne bi bili uzalud izgubljeni. Prema njenim rečima, ustanovljene su nagrade koje nose ime Andrije Čikića – za mlade kompozitore i najvirtuoznijeg mladog umetnika.

Suzana Stanković Čikić je izjavila da su i sva druga stradala deca u dva masakra imala svoje posebnosti i talente i da bi volela da se te posebnosti na neki način promovišu, kako bi nastavila da žive kao heroji budućih generacija. Oje ocenila i da je važno da se ne dozvoli promocija antiheroja.