Mozaik u Gotovuši na Kosovu iz 6. veka

0
502

U Gotovuši na kranjem jugu Kosova i Metohije, u porti srednjovekovne crkve Uspenja Presvete Bogorodice, iz 14. veka, otkriven je mozaik iz 6. veka nove ere.

2010. godine prilikom kopanja rake za grob, meštani su slučajno otkrili mozaik sa geometrijskim motivima, koji pripadaju ranovizantijskom periodu. Porečima arheologa iz Republičkog zavoda za kulturu Srbije, koji su izvršili i istražili dalja iskopavanja, ceo prostor porte crkve Uspenja Presvete Bogorodice, leži na ostacima ranovizantijske crkve iz 6. veka nove ere.

Dalja iskopavanja su barem za sada  nemoguća, jer se ostaci crkve i mozaika nalaze ispod groblja. Pored ostataka crkve i mozaika, u Gotovuši postoji veliki broj arheoloških lokaliteta,a među njima najpoznatije su: Ostaci utvrđenja Zidovnica i Gradište iznad Gotovuše iz 6. veka nove ere, gde i dalje postoje tragovi da je naselje imalo vodovod i kanalizaciju, kao i još mnoštvo ostataka crkava i bazalika, koje su u ruševinama, ali neke od njih još nisu dovoljno ispitane i istražene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here