Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom o saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, izgradnji naftovoda i jačanju kapaciteta za prenos električne energije između dve zemlje.

Đedović Handanović je ocenila da je Mađarska prijateljska zemlja, sa kojom imamo izuzetno dobre bilateralne odnose, dodajući da je u uslovima krize posebno važno da postoje partneri na koje možete da se oslonite. Prema njenim rečima, rezerve gasa koje Srbija drži u skladištima u Mađarskoj veće su nego prošle godine i, zajedno sa povećanim domaćim rezervama, naše ukupne zalihe su sada na nivou od približno 680 miliona kubnih metara gasa. Na taj način, kako je objasnila, obezbeđena je dodatna sigurnost za naše građane i privredu u slučaju bilo kakvih nepredviđenih situacija.

Ministarka je istakla da Mađarska računa na sigurne isporuke gasa Balkanskim tokom preko Srbije, dodajući da je razgovarano i o mogućnostima za dodatne kapacitete za potrebe Mađarske. Na sastanku je bilo reči i o najavljenom uvođenju takse Bugarske na transport ruskog gasa preko teritorije te zemlje.

Đedović Handanović je ocenila da bi takav postupak bio izuzetno nepovoljan i za Srbiju i za Mađarsku, ali i za neke druge zemlje u regionu i Evropskoj uniji koje bi, takođe, bile pogođene, napominjući da su u toku razgovori o merama koje mogu da se preduzmu kako bismo zaštitili našu poziciju. Ona je objasnila da se Srbija po ovom pitanju zvanično obratila i Energetskoj zajednici, i dodala da je ta tema i na stolu Evropske komisije. Želimo da budemo sigurni da nema nikakvog kršenja ni evropskih regulativa niti ugovornih obaveza i sporazuma. Nastojaćemo da u dijalogu sa bugarskom stranom pronađemo rešenje i da prevaziđemo izazove koji bi imali negativne posledice po snabdevanje prirodnim gasom, rekla je ministarka. Na sastanku je bilo reči i o praćenju realizacije projekta izgradnje naftovoda Srbija–Mađarska, koji će obezbediti dodatni pravac snabdevanja sirovom naftom za srpsko tržište.

Početak radova na izgradnji naftovoda, investicije vredne oko 150 miliona evra, očekujemo u drugoj polovini 2025. godine, a planirani kapacitet iznosi 5,5 miliona tona nafte, navela je Đedović Handanović. Takođe, konstatovano je da razmena električne energije između Srbije i Mađarske raste i da je planiran nastavak ulaganja u jačanje prenosnih kapaciteta. Sijarto je naglasio da je Srbija saveznik od poverenja i zemlja koja pomaže da Mađarska bude energetski sigurnija. On je istakao da je Bugarska, nažalost, donela odluke koje ugrožavaju sigurnost snabdevanja gasom Severne Makedonije, Srbije i Mađarske i ocenio da je to neprihvatljivo.