Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković predvodio je danas delegaciju Beograda u novoj rundi dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Petković je, u obraćanju novinarima nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, objasnio da se razgovaralo o tekstu statuta Zajednice srpskih opština, kao prvom konkretnom koraku u pravcu formiranja ZSO, koje srpski narod čeka više od 10 godina. U delegaciji Beograda bilo je 18 eksperata koji su najbolje pripremljeni za razgovore o svim predviđenim temama, o statutu ZSO, energetici, nestalima, naveo je on i ocenio da su oni dokaz da Beograd dijalogu pristupa na odgovoran način. Prema njegovim rečima, oni su jasno govorili o svim aspektima nacrta statuta ZSO, posebno onom delu koji se odnosi na izvršne nadležnosti, pre svega prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj.

Razgovori su se vodili sa timom Miroslava Lajčaka, ali i ekspertima EU o ovim temama, predočio je Petković i dodao da očekuje nastavak razgovora u narednom periodu. Statut je veoma važan jer on predstavlja kičmu ZSO i sve mora da bude u skladu sa Sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Nakon više od pet sati razgovora koje smo imali u Briselu vraćamo se sa uverenjem da kroz dijalog i kompromisna rešenja možemo da napredujemo u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, poručio je on.

Direktor Kancelarije je naglasio da je Beograd apsolutno posvećen miru i stabilnosti i da nam je zato važno da kroz pregovore pronađemo rešenja koja će omogućiti bolji život srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Tokom današnjih razgovora istakli smo težinu situacije sa kojom se suočava naš narod severno i južno od Ibra, ali i to sa kakvim se eskalatornim ponašanjem Aljbina Kurtija suočava, a koje pre svega dovodi u pitanje ostanak, osnovna ljudska prava i pravo na život građana u pokrajini, preneo je Petković. On je rekao da je na sastanku ukazao i na važnost održavanja srpskih izbora na Kosmetu, zakazanih za 17. decembar, kao i da je neodrživa situacija koju imamo na severu pokrajine, gde nelegalni albanski gradonačelnici vode četiri srpske opštine.