Premijera predstave ,,Čudnovate zgode šegrta Hlapića’’ u petak u NP ,,Toša Jovanović’’

0
48

U petak, 1. decembra, od 18h na lutkarskoj sceni NP ,,Toša Jovanović’’ premijerno će biti izvedena predstava ,,Čudnovate zgode šegrta Hlapića’’

Reč dramaturškinje

Ivana Brlić Mažuranić jedna je od onih autorica koje nikad ne podcjenjuju dječju maštu i dječje viđenje svijeta, štoviše, to „dječje“ često je u njenim bajkama bitan ili čak presuđujući faktor. Kroz majstorsko vođenje priče, ona se postavlja kao majka ili baka koja nam baja fantastične prispodobe, a mi, čitatelji, postajemo djeca pored kamina, željni da saznamo više o svjetlosti najčišćih i mraku najcrnjih srdaca i o velikom svijetu u kojem se bore. Zato je uvijek dobra ideja postaviti neko njeno djelo na kazališne daske, kako bi se bajanje pored kamina nastavljalo još dugo u budućnost.

Pri dramatizaciji romana Čudnovate zgode Šegrta Hlapića bilo je izuzetno bitno očuvati i naglasiti upravo snagu dječjeg uvjerenja i beskrajnu sposobnost suosjećanja. Maleni Hlapić samo je postolarski šegrt, ali njegov osjećaj časti, dužnosti da pomogne svakome na koga naiđe, da bude na usluzi svijetu i tako ga učini boljim mjestom, čine ga svjetionikom ljudskosti u formatu lakta. Hlapić je simbol svega čemu trebamo stremiti, i mi djeca, i mi odrasli, i uči nas da sreća prati hrabre, i pametne, i odvažne, i nesebične, i luckaste.

 

Nina Pavlović

Predstava je urađena zahvaljujući saradnji sa Fondacijom „Spomen-dom bana Josipa Jelačića” iz Petrovaradina i sredstvima dobijenim na konkursu Sekretarijata za kulturu Pokrajne Vojvodine. Fondacija je takođe omogućila prevođenje teksta na srpski jezik.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here