Kajsija – rodne grančice i cvetni pupoljci

0
103

Visoke temperature mogu “izazvati” prerano cvetanje kajsija a rodne grančice mogu ostati bez roda usled niskih temperatura tokom jutra.

Kajsija formira cvetne pupoljke na jednogodišnjim granama različite dužine, koje izbijaju iz dvogodišnjeg ili starijeg drveta. Klasifikacija ovih grana zasniva se na njihovoj dužini, koja zavisi od uslova pod kojim se razvijaju, nivoa primenjene agrotehnike (đubrenje i navodnjavanje), rezidbe i sorte. Kratke rodne grane koje se razvijaju na dvogodišnjem ili starijem rodnom drvetu obično nose nekoliko cvetnih i po jedan vegetativni pupoljak. Ova kategorija rodnih grana razvija se u uslovima suvog voćarenja, bez rezidbe i đubrenja, stablima okalemljenim slabo bujnim podlogama. Neke sorte kajsija pretežno donose rod na raspoređenim starim granama po celoj kruni. Ove rodne grančice najranije završavaju vegetaciju (aktivni rast) i zbog toga najranije cvetaju, a period cvetanja je kratak (2-4 dana). Ako u vreme njihovog cvetanja bude mrazeva ili loših uslova za oplodnju, što je najčešća pojava – rod izostaje. U godinama bez ovih pojava, daju zadovoljavajući rod.

Vite rodne grane se obrazuju u uslovima slabe ishrane stabala. Period vegetativnog rasta je nešto duži nego kod kratkih rodnih grana. Dugačke su od 15-20 cm, a po celoj dužini nose cvetne pupoljke, osim na vrhu i pri osnovi gde se razvija poneki vegetativni, pa se često nazivaju i tipično rodne grane. Na ovim granama razvijaju se sitniji plodovi slabijeg kvaliteta, kasnijeg zrenja. Mogu biti od koristi ako na stablima nema kvalitetnijih grana.

Mešovite rodne grane – Obrazuju se u uslovima produženog perioda aktivnog rasta, uglavnom na stablima izražene bujnosti na redovno orezanim i đubrenim voćkama. Dužina ovih grana je od 30-50 cm, na kojima se formiraju mešoviti pupoljci (zajedno cvetni i lisni), a zbog dužeg rasta imaju i produženo zimsko mirovanje, pa kasnije kreću i cvetaju za nekoliko dana u odnosu na vite grane.

Zbog različitog vremena cvetanja i verovatnoće da će veći broj cvetnih pupoljaka preživeti posledice eventualnih mrazeva, sve kategorije rodnih grana mogu biti korisne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here