Novi lekovi na listi RFZO

0
66

Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) našli su se novi inovativni lekovi – 22 terapije, među kojima i 16 najsavremenijih lekova za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja, izjavila je direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić.

Sanja Radojević Škodrić objašnjava da je šest lekova terapijska alternativa, podsećaju da se radi o lekovima za bolesti za koje je i do sada postojala terapije o trošku države. Primer je multipla skleroza. Za gotovo sve oblike postoji terapija, ali postoji određen broj pacijenata koji najbolje reaguju upravo na terapijske alternative i one se sada nalaze na listi. To je slučaj i sa psorijazom. I za nju smo na listu stavili terapijske alternative, rekla je Radojević Škodrić. Ona dodaje da sada za sve tipove i stadijume karcinoma dojke postoje inovativne terapije.

Na listu su stavljeni lekovi za karcinom prostate, karcinom pluća, maligni melanom, kolorektalni karcinom, karcinom jetre i multipli mijelom – maligno oboljenje krvi, rekla je Sanja Radojević Škodrić . Prema njenim rečima, sledeće nedelje potpisuju se posebni ugoori sa kompanijama, posle čega sledi usvajanje na sednici Vlade Srbije i javna nabavka. Lekovi će se naći u bolnicama za tri do četiri meseca, najavila je Sanja Radojević Škodrić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here