Đedović Handanović – Radni vek „Đerdapa 1” nakon uspešne revitalizacije produžen za 40 godina

0
43

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas revitalizovani agregat HE „Đerdap 1”, sa ruskim ambasadorom Aleksandarom Bocan Harčenkom i vd. direktorom EPS-a Dušanom Živkovićem, i istakla da je radni vek elektrane produžen za 30 do 40 godina.

„Đerdap 1 je značajan deo istorije naše zemlje, a završetkom revitalizacije postaje deo budućnosti energetskog sistema Srbije, pošto smo dobili dodatnih 114 zelenih megavata koji će dolaziti iz čiste, obnovljive energije Dunava”, rekla je Đedović Handanović. Ona je istakla da ovo energetsko postrojenje na godišnjem nivou donosi između 20 i 25 odsto ukupne proizvodnje električne energije. Rekordi u proizvodnji su već oboreni, istakla je ministarka i dodala da jučerašnji rekord iznosi 27.640 megavat sati.

Ministarka je posebno zahvalila ruskim partnerima koji su radili sa našim stručnjacima na revitalizaciji elektrane. Ruski ambasador je rekao da su radovi uspešno završeni oslanjajući se na partnerstvo i prijateljstvo dva naroda. Srbija istrajno i dosledno misli na svoje nacionalne interese, a u ovom slučaju na interese u oblasti energetike, rekao je Harčenko.

V.d. direktor EPS-a Dušan Živković je rekao da je hidroelektrana „Đerdap 1” ponos energetike i da će nakon revitalizacije to i ostati u narednih 30 do 40 godina. „Dugogodišnjom posvećenošću smo postigli da imamo elektranu koja će u budućem periodu biti deo sigurnosti elektro-energetskog sistema”, rekao je Živković.

U okviru projekta revitalizacije agregata sa povećanjem instalisane snage ugrađena je potpuno nova opreme za upravljanje, monitoring i zaštitu agregata. Revitalizacija agregata A3 počela je 1. septembra 2022. godine, a svi radovi su završeni po planu i A3 je od 13. novembra ove godine u redovnoj eksploataciji. Posle pripremnog perioda, 23. avgusta 2009. godine agregat broj 6 završio je svoj radni vek, a revitalizacija ovog agregata završena je 21. juna 2011. godine. Mašina ima novu, veću snagu i posle primopredajnih ispitivanja i završenog garancijskog perioda od dve godine, A6 je od 21. juna 2013. godine u redovnoj eksploataciji, navode iz hidroelektrane „Đedap 1”. Revitalizacija je završena i na agregatima br. 5 i 4 i 1 i 2, i njihovi proizvodni rezultati su, takođe, na zavidnom nivou. Dunav je naišao taman toliko da agregati rade skoro na maksimumu i 23. novembra oboren je prvi rekord dnevne proizvodnje energije. Rekord je obaran osam puta i najnoviji iznosi 27.650 MWh.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here