Ministarka zdravlja uručila diplome novim primarijusima

0
65

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić uručila je danas diplome primarijata, najvišeg stručnog zvanja u zdravstvenoj struci, istaknutim doktorima medicine, stomatologije i diplomiranim farmaceutima.

Grujičić je na svečanosti u Palati Srbija poručila da lekarska profesija zahteva kontinuirano usavršavanje i napredovanje u struci kako bi lekari svojim pacijentima pružili najbolju moguću negu. Ove godine imamo 39 predstavnika medicinske struke koji su svojim radom zaslužili zvanje primarijusa, navela je ona i precizirala da je njih 19 iz Beograda, pet iz Niša, četiri iz Vojvodine, dva iz Kragujevca i devet iz ostalih srpskih gradova.

Ministarka je iskazala zahvalnost Srpskom lekarskom društvu, čija je komisija zadužena za dodelu ovog zvanja, i izrazila nadu da će novi primarijusi uticati na svoje mlade kolege da krenu njihovim stopama. Grujičić je prenela da će predložiti sindikatima da u sledeći kolektivni ugovor unesu i primarijat i doktorat u koeficijent za obračunavanje plata, kako bi primarijusi imali povećanje zarada.

Primarijus je strukovna titula koju dobijaju iskusni i eminentni predstavnici medicinske struke, koji imaju najmanje 12 godina radnog iskustva i šest godina iskustva nakon položenog specijalističkog ispita.

Pored toga, za dobijanje ovog prestižnog zvanja neophodno je da kandidat kroz naučno-istraživački rad potvrdi rezultate svoje struke i prakse, odnosno ispuni kriterijume Ministarstva zdravlja i Srpskog lekarskog društva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here