Patrijarh srpski Porfirije dodelio je danas 35 stipendija studentima i đacima širom Srbije, koji sa ističu postignutim rezultatima u školovanju, a potiču iz porodica sa više dece.

Porfirije je pre dodele stipendija u Patrijaršiji rekao da je porodica prvi blagoslov kojim su ljudi blagosloveni i mesto na kome se uči o najvažnijim principima života. „Za nas je veoma važno da svi ljudi, bez obzira na to koliko imaju dece, budu podržani od nas, ali razumeli smo i osetili potrebu da podržimo naročito one roditelje koji su imajući više dece pokazali iznad svega ne samo pouzdanje u sebe i svoju sposobnost, već i poverenje u Boga“, rekao je Porfirije.

Stipendije su iz namenskog fonda pri Zadužbini Sime Andrejevića Igumanova, a namenjene su darovitim đacima i studentima iz porodica sa četvoro i više dece, slabijeg imovnog stanja. Ovogodišnji fond za dodelu stipendija iznosi 6.300.000 dinara, a iznos jedne stipendije je 180.000 dinara.

Upravitelj Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova arhimandrit Danilo Gavranović naveo je da je, zahvaljujući blagoslovu patrijarha, osnovan fond pri toj Zadužbini. „Prve godine imali smo zahvaljujući prilozima oca i sina Milovana i Dragana Popovića 13 stipendista, ove godine fond je značajno uvećan na mogućnost da se finansira 35 đaka i studenata“, rekao je on.