Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je na prvoj sednici Saveta za borbu protiv trgovine lјudima da je Republika Srbija unapredila operativne i institucionalne kapacitete u ovoj oblasti i da u narednom periodu akcenat mora biti na prevenciji ovih krivičnih dela.

Ministar Gašić, koji predsedava sednici Saveta za borbu protiv trgovine ljudima, istakao je da su partnerstvo i saradnja svih državnih institucija klјučni za uspešno suzbijanje  trgovine lјudima. Precizirao je da tokom ove godine imenovan Nacionalni koordinator  za borbu protiv trgovine lјudima, Zakonom o zaštitniku građana uspostavlјena institucija nacionalnog izvestioca za ovu oblast, kao i da su imenovani novi članovi Saveta za borbu protiv trgovine lјudima. Ministar je naglasio da Republika Srbija unapređuje kapacitete u cilјu vođenje proaktivnih istraga vezanih za trgovinu lјudima i da je u toku izrada planskog dokumenta u ovoj oblasti  koji obuhvata istragu i krivično gonjenje, zaštitu žrtava trgovine lјudima, prevenciju i partnerstvo. Na sednici Saveta doneti su zaklјučci u cilјu uspostavlјanja i jačanja operativnih kapaciteta za sistemski odgovor društva na problem trgovine lјudima. Članovi Saveta pružili su punu podršku izradi i usvajanju novog planskog dokumenta u oblasti borbe protiv trgovine lјudima sa pratećim akcionim planom, kao i izradi posebnog zakona koji bi sistemski regulisao ovu materiju.

Sednici Saveta prisustvovali su i ministarka zdravlјa Danica Grujičić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine lјudima i rukovodilac Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine lјudima Nenad Simić.