Monitoring hrane u Srbiji se ne sprovodi u kontinuitetu, a obaveštenja o otkrivenim prevarama u vezi sa hranom se objave na sajtu ministarstva pa posle brišu, upozorili su državni revizori u najnovijem izveštaju o bezbednosti hrane u našoj zemlji.

Državna revizorska institucija je, u najnovijem izveštaju o svrsishodnosti poslovanja „Bezbednost hrane u Srbiji“ utvrdila i da Srbija ne koristi u potpunosti raspoložive kapacitete Nacionalne referentne laboratorije, a da je za ispitivanja bezbednosti hrane u drugim laboratorijama od 2019. do 2022. godine izdvojeno 1,8 milijardi dinara. Angažuju se i laboratorije mimo konkursa, iako to zakon zahteva, pa se javlja rizik da ispitivanja obavljaju one koje ne ispunjavaju uslove u pogledu iskustva, rezultata i blagovremenosti. „Planski i zakonodavni okvir u oblasti bezbednosti hrane nisu u potpunosti uspostavljeni, jer operativni ciljevi nisu detaljnije razrađeni, značajne oblasti nisu u celosti regulisane, poput prevara u vezi sa hranom, opštih uslova za bezbednost hrane i uslova higijene hrane u poslovanju hranom“, navodi se u izveštaju.

Državna revizorska institucija je utvrdila da, takođe, nisu doneti ni program i planovi upravljanja kriznim situacijama u oblasti bezbednosti hrane. Revizori ukazuju i da laboratorije, koje su obavljale laboratorijska ispitivanja u sklopu službenih kontrola iz okvira nadležnosti inspekcijskih službi Ministarstva zdravlja, nisu izabrane putem konkursa. Revizori podsećaju da je Republika Srbija jedna od zemalja članica Mreže za prijavljivanje prevara u vezi sa hranom. Kontakt tačke za Republiku Srbiju nalaze se u Grupi za označavanje hrane, šeme kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (u okviru Odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i organsku proizvodnju, koji se nalazi u Sektoru za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede) i Upravi za veterinu. U izveštaju se ističe da odgovorna lica Ministarstva poljoprivrede navode da nije postojalo posebno obaveštavanje javnosti o otkivenim prevarnim radnjama, „već da su objavljeni samo opšti izveštaji o sprovedenom nadzoru na internet stranici Ministarstva“.

Dva ministarstva – poljoprivrede i zdravlja, zadužena su da kontrolišu primenu Zakona o bezbednosti hrane i pratećih propisa. „Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ovog zakona i propisa Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavlja preko veterinarskih inspektora, fitosanitarnih inspektora i poljoprivrednih inspektora, a Ministarstvo zdravlja preko – sanitarnih inspektora“, pojašnjava Državna revizorska institucija.