Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić posetila je Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ i darivala dukatima prvu bebu rođenu u zrenjaninskom porodilištu u novoj godini.

Prva beba rođena u Novoj godini u zrenjaninskom porodilištu je devojčica Ana, rođena u 06:40 časova, teška 4,030 kilograma i dugačka 52 centimetra. Majka Jelena Polovina je iz Banatskog Karađorđeva, Ana je treće dete pored još dve devojčice, devetogodišnje Nine i dvoipogodišnje Đine.

Ministarka Darija Kisić rekla je da je ovo divan početak godine, na jednom od najlepših mesta na svetu.“Zaista su prelepe ove slike iz prodilišta, posetili smo majku koja je rodila prvu bebu u Zrenjaninu ove godine – malu Anu, posetili smo i druge majke, koje su se prethodnih dana ostvarile u jednoj od najlepših uloga u životu i ono što me je posebno obradovalo jeste da su ovde i majke koje su to postale treći put, a obradovala nas je i vest da je, nakon dosta godina silaznog trenda broja novorođenih beba u Zrenjaninu, tokom 2023. godine bilo više porođaja nego prethodne i nadam se da će takav trend biti nastavljen, da će deca sve više da se rađaju u našoj zemlji, jer sve što radimo radimo zbog naše dece, to je svrha i smisao našeg postojanja, rada i življenja“, istakla je ministarka za brigu o porodici i demografiju, čestitajući svima Novu godinu.

Dežurni ginekolog-akušer dr Aleksandar Beljac predočio je podatke o porođajima tokom prethodne godine, istakavši da je u 2023. godini konačno zaustavljen trend pada broja porođaja i da je zabeležen jedan porođaj više nego u prethodnoj, 2022. godini – 1172. „Srećni smo zbog te činjenice, prethodne godine rođena su u porodilištu 633 dečaka, 552 devojčice, uz 13 pari blizanaca, dakle ukupno 1185 beba. Nadam se još lepšim vestima u novoj godini i da će biti još više porođaja“, istakao je dr Beljac

Za prvorođeno dete grad Zrenjanin izdvaja 60.000 dinara a za drugo 45.000 dinara. Pored poklon paketa koje dobija svaka novorođena beba, takođe, svako dete koje se rodi 17. novembra, na Dan Grada, dobija dukat.