Vlada Srbije donela je uredbu kojom se određuju sredstva za sprovođenje programa podrške populacione politike i u oblasti porodice i dece u zemlji za 2024. godinu. Za ovu meru opredeljeno je ukupno 400 miliona dinara.

Program dodele bespovratnih sredstava koji sprovodi Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, ima za cilj poboljšanje demografskih parametara. U planu programa navedeni su pored opšteg i pojedinačni ciljevi, kao što su ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, rešavanje problema neplodnosti. Za korišćenje bespovratnih sredstava može se prijaviti jedinica lokalne samouprave koja će sprovoditi mere populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, a koja ispunjava uslove definisane javnim pozivom. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva u Službenom glasniku Republike Srbije. Maksimalnim sredstvima od 20 miliona dinara može se sufinansirati do 60 odsto procenjenih troškova predloženih mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece.

Novac za sufinansiranje ovih mera može se dodeliti lokalnim samoupravama koje ispunajvaju sledeće uslove: Da su podnele popunjen obrazac prijave za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, sa potrebnom dokumentacijom u skladu sa javnim pozivom, U trenutku zaključenja ugovora jedinica lokalne samouprave mora da ima u budžetu planirana sredstva za realizaciju projekta,  Neophodno je obezbediti tehničku dokumentaciju, kao i sve potrebne dozvole za realizaciju projekta, Jedinica lokalne samouprave mora imati predložene mere populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece u skladu sa ciljevima i namenom programa, Pregled dostavljene dokumentacije, proveru ispunjenosti uslova za dodelu sredstava, ocenu, rangiranje i odabir mera vršiće komisija za ocenjivanje, rangiranje i odabir predloženih mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, koju rešenjem obrazuje ministar za brigu o porodici i demografiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here