Počeo 17. Međunarodni filmski festival Kustendorf

0
25

Pod sloganom „Ne nadzor, kinematografija!” na Mećavniku, na Mokroj Gori, sinoć je otvoren 17. Međunarodni filmski festival Kustendorf.

 

Na festivalu će učestvovati 17 filmova, a jedini predstavnik Srbije biće „Izgubljena zemlja“ reditelja Vladimira Perišića. Za takmičarski deo ovogodišnjeg Kustendorfa prijavljena su 563 filma, a odabrani naslovi nadmetaće se za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za nagradu u kategoriji Najbolja filmska fotografija „Vilko Filač“. U okviru retrospective velikana obeležiće se stogodišnjica od rođena gruzijskog reditelja Tengiza Abuladzea i glumaca Marlona Branda i Marčela Mastrojanija, kao i vek postojanja filma “Pohlepa”, nemačkog reditelja Eriha Fon Štrohajma. Predstavom u izvedbi studenata glume, vidno inspirisanom Kusturičinim filmom „Podzemlje“, pokazano je kako je kamera od sredstva za vizije postala instrument nadzora, ali i to da ovaj proces nije nužno nepovratan. Na samom kraju predstave upravo jedan od glavnih glumaca u tom filmu, Predrag Miki Manojlović, podigao je na sceni tablu sa sloganom ovogodišnjeg Kustendorfa.

Šaljivom pesmom kantautorke Dude Buržujke na ironičan način predstavljeni su plitki scenariji u savremenim filmovima. Međunarodni filmski festival „Kustendorf” traje do 27. januara i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here