Batat je sve traženiji, setva rasada je u maju mesecu i zato treba na vreme pripremiti zemljište. To je biljka koja traži duboko, plodno blago kiselo zemljište vrednosti koje nije izloženo jakim vetrovima.

Batat se najčešće razmnožava iz sadnice rasade za razliku od krompira koji se razmnožava pomoću krtola. Može se razmnožavati i iz izdanaka mada je to kod nas retko.U proleće se na bankove pripremi sistem kap po kap i  rasad u zemljište. Prinos je od 30 do 40 tona po hektaru kaže Dragana Stojiljković iz PSS.

Ne odgovaraju mu teška, glinovita, zbijena zemljišta. Trebalo bi ga imati u svakoj okućnici u bašti. Kad god može treba poštovati plodored od 4. godine.U toku jeseni treba zaorati, uraditi osnovnu obradu zemljišta na dubinu preko 20 cm, čak i do 40 cm i pri tome zaorati do 30 t/ha organskog dobro zgorelog stajskog đubriva.

Primena NPK đubriva se ostavlja za prolećnu pripremu zemljišta. Ipak treba imati na umu da će se najbolji rezultati primene đubriva postići ako se uradi agrohemijska analiza i ispoštuju dobijene preporuke. U toku zime zatvoriti brazde, obično polovinom februara, a pred setvu dobro usitniti zemlju i napraviti bankove kako bi krtole imale prostora da se slobodno razvijaju. Setva se obično obavlja početkom maja kada se zemljište zagreje od oko 10 stepeni.

Seje se na dubinu od 8-10 cm, na razmak u redu 30-40 cm. Prvo se obrazuju bankovi, zatim se rasprostru creva za navodnjavanje sistemom kap po kap, zatim se banak pokrije crnom folijom, otvaraju se istovremenom otvori na foliji i pravi mesto u banku za sadnicu u koje se umeće sadnica. Preporučljivo je da se  između redova rasprostre slama ili neki drugi pokrivni materijal koji će čuvati zemljište od nicanja korova .

Navodnjavanje je potrebno i uglavnom je obavezno na početku gajenja, kasnije po potrebi , uvek kada vlažnost zemljišta spadne ispod 75% poljskog vodnog kapaciteta. Od 15-21 dan pre vađenja prestaje se sa navodnjavanjem.

Ne preporučuje se upotreba herbicida. Mada se mogu javiti štetočine one ne prave velike štete tako da se pre primene insekticida treba konsultovati sa stručnim licem za zaštitu bilja. Bolesti se u dosadašnjoj praksi javljaju pri kraju vegetacije ako ima obilnih kiša.

Berba se na manjim gazdinstvima obavlja obično ručno i to je teži deo proizvodnje batata. Mašinski se obavlja na većim parcelama prepravljenim vadilicama za krompir.

Na tržištu se najbolje prodaju krtole dužine 15 -20 cm i mase do 400 g. Te vrednosti krtole dostižu obično posle 90 -120 dana od sadnje.

Prinos izdanaka je od 20-50.000 kg/ha a prosek je oko 30,000 kg/ha. Batat je u svetu je 3-4 puta skuplji nego krompir što kod nas nije slučaj .