Počela isplata uvećanih penzija

0
23

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je danas počela isplata prvih penzija uvećanih za 14,8 odsto, i to penzionerima koji pripadaju kategoriji „samostalne delatnosti”.

Ministar Mali je objasnio da će isplata penzija biti realizovana po do sada utvrđenoj dinamici isplate po kategorijama – što znači da će sledeća isplata uvećanih penzija biti 6. februara za vojne i poljoprivredne penzionere. Najveći broj penzionera pripada kategoriji „zaposleni” i oni će penzije na tekuće račune dobiti 10. februara, dok će penzionerima iz kategorije „zaposleni”, koji penzije podižu na šalterima pošta ili im se šalju na kućnu adresu, one biti isplaćene 8. februara, objasnio je on.

Potpredsednik Vlade je podsetio na to da su penzije u Srbiji od 1. januara ove godine povećane za 14,8 odsto, čime dolazimo do prosečne penzije od 390 evra. Takođe, kako je napomenuo, penzije su prethodni put povećane od 1. oktobra 2023. godine, i to za 5,5 odsto, te da je tri meseca kasnije stiglo novo povećanje penzija. Kumulativno, penzije su od 1. oktobra prošle godine povećane za 21,1 odsto. Prema njegovim rečima, veoma je važno i to što smo u 2023. godini imali realan rast penzija od 8,7 odsto, što znači da i pored inflacije, koja se od aprila nalazi na silaznoj putanji, penzije značajno rastu, a samim tim i životni standard naših najstarijih.

Mali je ukazao na to da su od 1. januara povećane i plate u javnom sektoru za deset odsto, kao i minimalna zarada za rekordnih 17,8 odsto. Suština naše politike su ljudi – briga o njima i poboljšanje kvaliteta života. Zato iz godine u godinu, kontinuirano radimo na povećanju životnog standarda naših građana, i to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati, poručio je on. Potpredsednik Vlade je rekao da će se trasiranom politikom nastaviti do zacrtanih ciljeva da 2027. godine minimalna zarada i prosečna penzija u Srbiji iznose 650 evra, a prosečna neto zarada 1.400 evra. On je dodao da su postavljeni ciljevi realno ostvarivi ako se uzme u obzir činjenica da je uprkos velikoj svetskoj krizi, sa više izvora ekonomske nestabilnosti koja se prelivala i na Srbiju, naša zemlja uspela da ostvari ne samo privredni rast, nego i rast životnog standarda kontinuiranim povećanjem zarada i penzija kako bi se anulirali efekti inflacije. Srbija je sačuvala radna mesta i nastavila sa obaranjem rekorda u nivou direktnih stranih investicija, ali i sa politikom pomoći onima kojima je ona potrebna. Očuvali smo postignute ekonomske rezultate, zbog čega možemo da se nadamo daljem rastu i BDP-a, ali i plata i penzija, poručio je Mali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here