Za visoke i stabilne prinose te kvalitetan proizvod krompira neophodno je ispoštovati niz mera, a to su: izbor lokaliteta za sadnju zavisno od klimatskih i zemljišnih uslova, izbor zdravog sadnog materijala, agrotehničke mere od plodoreda do samog vađenja krompira.

Izbor lokacije zavisi prvenstveno od namene krompira. Proizvodnja semenskog krompira odvija se u područjima sa višom nadmorskom visinom i u uslovima u kojima neće doći do pojave lisnih vaši koje su najznačajniji prenosioci virusnih bolesti. Proizvodnja ranog krompira moguća je u toplijim područjima i u zaštićenim prostorima (staklenicima, plastenicima, visokim i niskim tunelima). U našim uslovima najčešće se vrši i nastiranje zemljišta agrotekstilom ili perforiranim folijama. Izbor zdravog sadnog materijala je od najvećeg značaja za rentabilnu proizvodnju krompira. On mora da se prilagodi agroekološkim uslovima gajenja i načinu uzgoja, planiranom prinosu, dužini vegetacije i otpornosti na bolesti i štetne organizme. Uzgoj otpornih sorti na najčešće i najznačajnije bolesti kao što su plamenjača, alternarija i druge, od ključnih je faktora u proizvodnji. Agrotehničke mere koje moraju da se ispoštuju u procesu proizvodnje ove kulture su: plodored, priprema zemljišta za sadnju, đubrenje, priprema sadnog materijala (naklijavanje) i sadnja, zaštita od bolesti i štetočina, navodnjavanje.

Dobro isplaniran i organizovan plodored utiče na održavanje plodnosti zemljišta, biodiverziteta i prevenciju pojave štetnih organizama. Najbolji predusevi za krompir su: leguminoze (lucerka, crvena detelina, detelinsko-travne smeše, grašak, bob), dok su žitarice nešto nepovoljniji predusevi. Priprema zemljišta za sadnju zavisi od tipa zemljišta, useva i klimatskih uslova. Za uzgoj ove kulture najbolja su laka peskovito-humusna zemljišta koja su dobro propusna i rastresita, pH reakcije 5,5-6,5. Obavlja se u jesen zaoravanjem ostataka prethodnog useva na dubinu do 30-35 cm, po mogućnosti uz zaoravanje stajnjaka. Priprema sadnog materijala podrazumeva naklijavanje krtola u kontrolisanim uslovima kako bi se dobile jake, čvrste i zdrave klice. Za ovaj proces neophodno je obezbediti odgovarajući prostor sa dobrom ventilacijom, odgovarajućom temperaturom, vlažnosti i svetlosti, zatim odgovarajuću ambalažu (drvene gajbice, sandučiće ili perforirane PVC vreće). Nega krompira podrazumeva: međurednu kultivaciju i ogrtanje, zaštitu od bolesti i štetočina, folijarnu prihranu i navodnjavanje. Međuredna kultivacija obavlja se sa ciljem poboljšanja vodno-vazdušnih uslova za biljke i uništavanja korova u početnim fazama razvoja, tj. posle nicanja. Ogrtanje se obavlja kada su biljke visine 15 do 20 cm, kako bi se stolonima i budućim krtolama obezbedilo više prostora za razvoj. Navodnjavanjem se postiže visok prinos i kvalitet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here