Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije danas su, pošto su im potvrđeni mandati, položili zakletvu, čime je i zvanično konstituisan novi saziv Skupštine Srbije.

U Domu Narodne skupštine održana je konstitutivna sednica na kojoj su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog skupštinskog saziva. U novom sazivu, najviše poslanika imaće izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ koja je osvojila 129 mandata, koalicija „Srbija protiv nasilja“ osvojila je 65 mandata, izborna lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 18, a po 13 poslanika imaće „Nada za Srbiju“ i lista „Mi – glas iz naroda“. Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste „Politička borba Albanaca se nastavlja“ i Ruske stranke.

Predstavnici opozicije okupljeni u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ (SPN) optužili su vlast da je uz zloupotrebu policije uspela da verifikuje mandate novog saziva parlamenta i da je sve urađeno u medijskom mraku jer novinarima nije dozvoljen ulazak u salu, dok je Radio-televizija Srbije prenosila samo deo sednice. Nakon što su u holu parlamenta poslanici opozicije pročitali tekst poslaničke zakletve, poslanica liste „Srbija protiv nasilja“ Marinika Tepić izjavila je da je najmanje 40 policajaca u sali sprečavalo opoziciju da podigne svoje parole i tako izrazi protest protiv načina na koji su održani izbori. „Najmanje 40 policajaca je stajalo u kordonu i sprečavalo nas da se krećemo po sali… Ovo je partijska policija koja je iznad zakona. Svi zaposleni u policiji koji su se predstavili kao obezbeđenje su se stavili u službu partije“, rekla je ona. „Sve je kao da smo u vanrednom stanju, ili u ratnom stanju. Mi ostajemo u zgradi jer ovo je naše radno mesto“, rekla je ona.

Poslanik Miroslav Aleksić rekao je da je sednica prekinuta i da se ne zna kada će biti nastavljena jer „ljudi koji su uzurpirali vlast kriju svoje namere poput šibicara, prevaranata i manipulatora“. „Što se nas tiče, mi smo tu. Spremni smo da, zajedno sa građanima, dođemo do pravde. Da se ponište izbori i lopovi budu u zatvoru“, rekao je Aleksić.

Poslanik Radomir Lazović rekao je da se sada očekuje sednica Evropskog parlamenta i rezolucija o izborima u Srbiji. „Ceo svet je video ovu krađu i da Srpskoj naprednoj stranci nije više dovoljno da kupuje glasove, pritiska birače i sprovodi ogromnu medijsku kampanju. Ništa nije bilo dovoljno pa je morao da se sprovede i izborni inženjering, a danas uz pomoć policije prave performans na galeriji skupštine. U Srbiji se desila najbrutalnija krađa izbora i zbog toga opozicija protestuje. Zahtevamo poništavanje izbora i ponavljanje pod fer i izbornim uslovima“, rekao je on.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here