Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković izjavila je na svečanosti povodom 75-godišnjice Biblioteke „Radoje Domanović” u Velikoj Plani, da je decentralizacija kulture jedan od strateških ciljeva kulturne politike Vlade i resornog ministarstva.

Gojković je istakla da se na primeru ove ustanove može videti na koji način se stvaraju uslovi da kulturni sadržaji budu podjednako dostupni svim građanima Srbije. Potpredsednica Vlade je podsetila na to da je pre pet godina ova biblioteka, zajedničkim učešćem resornog ministarstva i lokalne samouprave, kompletno renovirana, prvi put od kada se nalazi u ovoj zgradi, namenski sagrađenoj 1981. godine.

Ministarstvo kulture pridaje veliki značaj razvoju bibliotečke delatnosti, naglasila je Gojković i podvukla da su biblioteke i njihovi fondovi među najmoćnijim generatorima razvoja ličnosti i jedinstveni čuvari riznice znanja čitavog društva.

Gojković je ocenila da knjigu u svom izvornom papirnom obliku ništa ne može da zameni, dodavši da zato moramo da budemo svesni koliko biblioteke, a na prvom mestu njihovi vredni i posvećeni zaposleni, rade važan posao za narod i državu, njihov opstanak i trajanje.