Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji zakazana zbog situacije koja je u suprotnosti sa rezolucijama i poveljama UN, a koja bi mogla da uzrokuje nepopravljivu štetu.

Vučić je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN, koja je zakazana na zahtev Srbije, rekao da je neposredan povod za sednicu potez takozvane Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da njihov opstanak na teritoriji južne srpske pokrajine u ogromnoj meri direktno zavisan od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Republike Srbije.

Vučić je podsetio na to da je devet godina pre dolaska Kurtija na vlast bilo 669 etnički motivisanih napada, a od njegovog dolaska taj broj je uvećan za 300 odsto.

Vučić je izrazio nadu da će posle ove sednice, čak i one članice SB UN koje su priznale nelegalnu jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, shvatiti da poslednji potezi Prištine nisu tek pokušaj konsolidacije nečega što značajna većina članica Ujedinjenih nacija, uključujući Srbiju, ne priznaje kao državu, već dovode do ugrožavanja i povrede mira.