U apotekama savetnici za vakcinaciju protiv gripa i HPV-a, a uskoro i za hipertenziju i novi lek

0
40

Farmaceutska komora Srbije pokrenula je novu uslugu Savetnici za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, pneumokokne bolesti i HPV-a u apotekama i na tome će intenzivno raditi u ovoj godini.

 O novoj usluzi govorila je generalna sekretarka Farmaceutske komore Srbije Dragana Rajković. Rajković je rekla da se od marta ove godine uvode i dve nove usluge – savetnik za hipertenziju i savetnik za novouvedeni lek. “Farmaceutska komora Srbije je još prošle godine pokrenula savetovalište vezano za HPV vakcinu, a ove godine objedinjujemo tu uslugu sa savetovanjem za vakcinaciju protiv sezonskog gripa i pneumokokne bolesti”, rekla je generalna sekretarka Farmaceutske komore Srbije.  Rajković je istakla da će Komora na tome intenzivno raditi u 2024. godini.  “Od naših 250 kolega koje su učestvovale u projektu ‘Pitaj me za HPV’, njih 50 je edukovano za grip i pneumokoknu bolest. Očekujemo i dalje edukaciju tokom ove godine”, rekla je Rajković.

Prema njenim rečima, do kraja februara na sajtu Komore biće nova funkcija “Pronađi savetnika”.  “I tako će naši građani na sajtu Farmaceutske komore moći da nađu najbližu apoteku i savetnika za vakcinaciju kome mogu da se obrate za savet o sve tri vakcine”, rekla je Rajković.  Ona je podsetila da je trenutno u apotekama blizu 960 savetnika farmaceuta, koji sprovode pet usluga za pacijente.

“Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom, za pacijente sa dijabetesom, standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika, post-kovid savetovalište i savetovalište ‘Pitaj me za HPV'”, rekla je Rajković dodajući da svaki savetnik nosi bedž za određenu uslugu i time ga pacijenti mogu lakše prepoznati.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here