Da biste osigurali zdrav rast i obilne plodove, jagode zahtevaju određenu brigu koja započinje već sada.

S obzirom na natprosečno visoke temperature, započeo je i razvoj vegetacije jagoda. U rano proleće, zasad ovoga voća zahteva određene postupke kako bi se osigurao zdrav i uspešan rast.

Prvo što treba da uradite je pregledati i očistiti zasad. Uklonite sve suvo lišće, propale i oštećene biljke kao i ostatke organskog materijala koji se nakupio tokom zime. Na ovaj ćete način sprečiti bolesti i štetočine kao i podstaknuti zdrav rast biljke. Takođe, otkinite stolone koji iscrpljuju matični grm jagode. Pritom budite pažljivi da ne oštetite biljku.

U ovo doba godine jagodama su potrebne hranljive materije kako bi se zdravo razvijale i davale obilne plodove. U rano proleće možete dodati organsko ili konvencionalno đubrivo koje je posebno formulisano za ovu vrstu voća. Njima u svom početnom rastu je potreban azot i kalijum, a kasnije tokom rasta prihranjivanje jer imaju plitak koren te su im potrebni i magnezijum i kalcijum.

Zemlju oko jagoda rastresite okopavanjem ili prozračivanjem. Između njih posadite beli ili crni luk koji poboljšavaju njihov ukus i odbijaju štetočine. Jagode vole da rastu i uz mahunarke, a od začinskog bilja uz timijan, kopar, komorač, žalfiju i metvicu. Nikako ih ne sadite u blizini kupusnjača jer će jagode usporiti njihov rast.

Nakon čišćenja, u slučaju da postoji pretnja od pojave jačeg mraza, razmotrite mere za zaštitu zasada agrotekstilom, niskim tunelima, plastičnim folijama i slično biljaka tkaninom ili korišćenje protivmračnih sistema.

Proverite vlažnost zemljišta i zalivajte prema potrebi. U rano proleće, biljke mogu imati veću potrebu za vlagom dok se pripremaju za aktivni rast i cvetanje. Iako jagode jako vole malčiranje slamom (engl. strawberries, bobice sa slame) za sada ih nemojte malčirati jer se usled previše vlage mogu pojaviti gljivična oboljenja.