Kako brinuti o jagodama u rano proleće?

0
41

Da biste osigurali zdrav rast i obilne plodove, jagode zahtevaju određenu brigu koja započinje već sada.

S obzirom na natprosečno visoke temperature, započeo je i razvoj vegetacije jagoda. U rano proleće, zasad ovoga voća zahteva određene postupke kako bi se osigurao zdrav i uspešan rast.

Prvo što treba da uradite je pregledati i očistiti zasad. Uklonite sve suvo lišće, propale i oštećene biljke kao i ostatke organskog materijala koji se nakupio tokom zime. Na ovaj ćete način sprečiti bolesti i štetočine kao i podstaknuti zdrav rast biljke. Takođe, otkinite stolone koji iscrpljuju matični grm jagode. Pritom budite pažljivi da ne oštetite biljku.

U ovo doba godine jagodama su potrebne hranljive materije kako bi se zdravo razvijale i davale obilne plodove. U rano proleće možete dodati organsko ili konvencionalno đubrivo koje je posebno formulisano za ovu vrstu voća. Njima u svom početnom rastu je potreban azot i kalijum, a kasnije tokom rasta prihranjivanje jer imaju plitak koren te su im potrebni i magnezijum i kalcijum.

Zemlju oko jagoda rastresite okopavanjem ili prozračivanjem. Između njih posadite beli ili crni luk koji poboljšavaju njihov ukus i odbijaju štetočine. Jagode vole da rastu i uz mahunarke, a od začinskog bilja uz timijan, kopar, komorač, žalfiju i metvicu. Nikako ih ne sadite u blizini kupusnjača jer će jagode usporiti njihov rast.

Nakon čišćenja, u slučaju da postoji pretnja od pojave jačeg mraza, razmotrite mere za zaštitu zasada agrotekstilom, niskim tunelima, plastičnim folijama i slično biljaka tkaninom ili korišćenje protivmračnih sistema.

Proverite vlažnost zemljišta i zalivajte prema potrebi. U rano proleće, biljke mogu imati veću potrebu za vlagom dok se pripremaju za aktivni rast i cvetanje. Iako jagode jako vole malčiranje slamom (engl. strawberries, bobice sa slame) za sada ih nemojte malčirati jer se usled previše vlage mogu pojaviti gljivična oboljenja.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here