Brnabić – Srbija pravo mesto za ulaganje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju

0
20

“Srbija stvara sve bolje poslovno okruženje za ulaganja stranih investitora”. To je izjavila premijerka Ana Brnabić danas u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i poručila da je naša zemlja pravo mesto ako neko želi da investira u biotehnologiju i veštačku inteligenciju.

Premijerka Brnabić je na Investicionom samitu za Zapadni Balkan istakla da Srbija ima stručnu radnu snagu i da Vlada više nego ikada ulaže u obrazovanje i u putnu infrastrukturu. Ona je zahvalila EBRD na dosadašnjoj saradnji i pomoći u izgradnji naučno-tehnoloških parkova i istakla da je cilj da srpsku ekonomiju pokreću tehnologije.  Kao tri glavna infrastrukturna projekta koje sprovodi Srbija, premijerka je u prvi plan istakla putno povezivanje govoreći o izgradnji auto-puteva ali i brzih pruga koji treba da bolje povežu region i samim tim stvore još povoljnije poslovno okruženje. Uz to podsetila je da je Srbija izgradila gasni interkonektor sa Bugarskom kako bi se nafta dobijala i od Azerbejdžana i time dodatno diverzifikovali putevi snabdevanja energentima.

Uvodno obraćenje imala je i predsednica EBRD Odil Reno-Baso koja je pohvalila to što se lideri regiona sastaju na događajima poput ovoga, jer to pokazuje novi nivo zrelosti i stabilnosti, pogotovo kada je u pitanju turbulentna prošlost Zapadnog Balkana. “Pomažemo u sprovođenju Plana rasta EU za ZB koji je šansa da se situacija u regionu promeni”, kaže Reno-Baso.

Putem video linka, zvanicama su se obratili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji. Obojica u potvrdili da budućnost Zapadnog Balkana leži u EU i da proširenje ostaje prioritet kako za lidere regiona tako i za same zvaničnike u Briselu. Međutim, napomenuli su da taj prioces mora da se zasniva na zaslugama. Svesni su, kako kažu, da taj proces proširenja treba da se ubrza, ali i da zemlje regiona moraju da sprovode reforme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here