Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je sinoć svečanoj akademiji povodom obeležavanja 180 godina postojanja i rada Vojnomedicinske akademije u Domu Garde na Topčideru.

Čestitajući praznik i značajan jubilej, ministar Vučević istakao je da na velike i značajne datume uvek imamo priliku da postavimo nekoliko pitanja koje nam pokazuju šta je ono što smo učinili i šta dalje treba da činimo.

“Samo tokom prošle godine, otvorili smo novu salu za kataterizaciju srca – angio salu, kao i novi aparat za zračenje krvi i krvnih produkata. Takođe, u postupku smo instaliranja „sajber noža“. Obezbeđen je i linearni akcelerator, kao i linija za magistralnu izradu lekova koja nas čini autonomnim u pogledu proizvodnje određenih vrsta lekova, čime postajemo praktično mala fabrika za proizvodnju istih”, rekao je Vučević.

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, povodom obeležavanja jubileja, istakao je da istorija od 18 decenija jeste impozantna brojka te da svi zaposleni u VMA imaju želju da svakodnevicu učine lepšom.

Povodom jubileja, načelnik VMA pukovnik Vukosavljević uručio je ministru Vučeviću prvi primerak nove monografije izrađene ovim povodom.

Priznanja najboljim organizacijskim jedinicama VMA, koje se tradicionalno dodeljuju povodom praznika, ove godine pripala su Klinici za očne bolesti i Institutu za mikrobiologiju.

Povodom Dana VMA, tradicionalno je uručena i medalja koja nosi ime dr Vladana Đorđevića prvog učenog srpskog hirurga, prvog sanitetskog pukovnika i nekadašnjeg načelnika saniteta Vojske Srbije. Pukovnik u penziji prof. dr Nebojša Jović, dugogodišnji načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA i načelnik Grupe hirurških klinika VMA i prof. dr Radoje Simić, specijalista dečije hirurgije ovogodišnji su dobitnici tog prestižnog priznanja za doprinos u razvoju srpske hirurgije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here