Povećanje zarada za rudare „Resavice” od 10 odsto

0
20

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i predstavnici reprezentativnih sindikata i direktor JP PEU „Resavica” potpisali su danas u Vladi Srbije izmene kolektivnog ugovora za ovo preduzeće, kojim su rudari dobili povećanje zarada od 10 odsto.

Ministarka Đedović Handanović je objasnila da rudari „Resavice” obavljaju jednako težak posao kao i rudari u drugim preduzećima koja su već dobila povećanje zarada. Na inicijativu predsednika Srbije, uspeli smo da obezbedimo da i rudari i drugi zaposleni u „Resavici” dobiju povećanje od 10 odsto, a kroz pregovore sa poslovodstvom i sindikatima pronašli smo model da povećanje bude iz planiranih sopstvenih prihoda Resavice, bez povećanja subvencija, navela je ona.

Ministarka je istakla da je stav države da briga o finansijskim aspektima poslovanja mora ići uporedo sa brigom o rudarima, dodavši da su rudnici Resavice po pravilu najveći ili među najvećim poslodavcima u Sjenici, Despotovcu i Sokobanji i imaju veći uticaj na privredu na lokalu, što njihovo stabilno poslovanje čini još važnijim. Đedović Handanović je rekla da je zajednički interes Vlade, pomenute kompanije i njenih zaposlenih da Resavica posluje održivo, da se radi na povećanju produktivnosti, modernizaciji proizvodnje i unapređenju bezbednosti rudara.

Ministarka je napomenula da Vlada godinama izdvaja ogromna sredstva, pri čemu je prošle godine već jednom pronašla način za povećanje plata rudarima, ali će nastaviti da radi i na drugim pitanjima, jer je unapređenje poslovanja i produktivnosti najvažniji preduslov kako bi preduzeće funkcionisalo stabilnije. Pre isteka postojećeg kolektivnog ugovora treba da bude završena i nova sistematizacija preduzeća, koja će doprineti povećanju efikasnosti i mogućim uštedama, dodala je ministarka. Ona je poručila da bezbednost i zaštita zdravlja na radu ostaju glavni prioritet JP PEU Resavica, kako bi se rizici kojima su izloženi zaposleni maksimalno minimizirali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here