Žigmanov i Matić – Nastavljamo ideju koju smo započeli 2018. godine

0
23

Društveni dijalog pod nazivom “Filantropija kao davanja za opšte dobro – unapređenje podsticajnog okvira” održan je danas u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u cilju utvrđivanja šta je urađeno od osnivanja Saveta za filantropiju 2018. godine, kao i koji su dalji koraci u toj oblasti.

Resorni ministar Tomislav Žigmanov rekao je danas da je filantropija veliki izazov u savremenim društvima, koja je kao vrednost prepoznata i u Srbiji. On je podsetio na to da je Vlada Srbije 2018. godine osnovala Savet za filantropiju, koji je doneo nekoliko preporuka mera koje su olakšale delovanje u području filantropije.

Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić naglasio je da su prilikom nastanka Saveza identifikovani osnovni problemi i šanse za unapređenje filantropije i formulisani predlozi koji su naknadno usvajani. Prema njegovim rečima, sledeći korak je stvaranje kompenzacionog fonda s kojim bi se vraćao PDV za humanitarne svrhe.

Događaj je organizovan kroz dve panel diskusije i to na temu grupnog finansiranja na bazi donacija i kompenzacionog fonda za povraćaj PDV-a na donacije organizacijama civilnog društva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here