Sastanak posvećen deceniji pregovora o pristupanju Srbije EU

0
24

Vladavina prava čini centralni deo pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU), koji su počeli 2014. godine, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i dodala da je ispunjavanje kriterijuma iz te oblasti izazovno, te da je vlast spremna na dijalog sa civilnim društvom u tom pogledu.

Na sastanku posvećenom deceniji pregovora o pristupanju Srbije EU “Naučene lekcije i naredni koraci”, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je istakla da je od otvaranja pregovora svaka vlada po pitanju vladavine prava imala ozbiljnog sagovornika među organizacijma civilnog društva.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković ocenila je da je konvent postao prepoznatljiva mreža organizacija civilnog društva koja omogućava da se u postojećim uslovima održi neka vrsta institucionalnog dijaloga civilnog društva i države.

Koordinator Međusektorske grupe NKEU za političke kriterijume Srđan Majstorović rekao je da ako jedna zemlja ima administrativne i ekspertske kapacitet, a ne napreduje dovoljno, jedan od razloga za to je suviše veliki upliv politike u ono što bi trebalo da bude neupitan proces.

Ambasadorka Belgije Kati Bugenhot rekla je da je proširenje EU na visokom mestu u agendi belgijskog predsedavanja EU i da je neohodno kretati se napred. Države članice EU “nisu gluve i čuju razočaranje procesom proširenja koji postoji u Srbiji i regionu”, dodala je ambasadorka. Objašnjavajući da je proces proširenja EU oduvek bio kompleksan i da je često trajao dugo, ona je navela primere Rumunije, Češke i Španije. Ambasadorka Belgije dodala je da i EU mora da se reformiše kako bi bila sposobna da primi nove države članice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here