Odavanje pošte Zoranu Đinđiću ispred Vlade Srbije i u Aleji zaslužnih građana

0
9

Građani, članovi Vlade Srbije i predstavnici DS-a odali su poštu nekadašnjem premijeru Zoranu Đinđiću koji je ubijen na današnji dan pre 21 godinu.

Premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić je sa članovima Vlade Srbije položila venac ispred spomen-ploče na mestu na kom je pre 21 godinu izvršen atentat na tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Nekadašnjem premijeru poštu su u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju odali član Đinđićevog obezbeđenja Milan Veruović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić, nekadašnji premijer Zoran Živković, kao i veliki broj građana.

Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je ispred sedišta Vlade 12. marta 2003. godine. Vlada Srbije je u prvom saopštenju posle ubistva kao organizatore i počinioce atentata označila kriminalce iz takozvanog zemunskog klana, a kao kolovođe grupe identifikovala nekadašnjeg komandanta raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legiju, kao i vođe kriminalnog zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma. Takođe, Vlada je saopštila da je tog dana trebalo da bude potpisan nalog za hapšenje članova “najveće organizovane grupe na prostoru bivše Jugoslavije”, kako je označen zemunski klan.

Đinđić je u jednom od poslednjih intervjua pred ubistvo, a nakon neuspelog atentata 24. februara 2003. godine na auto-putu ispred Beogradske arene, demantovao tvrdnje da je sa takozvanim “crvenim beretkama”, pripadnicima JSO, sklopljen dogovor da 5. oktobra 2000. pomognu u zbacivanju Slobodana Miloševića u zamenu za “neko pravo iznad zakona”. Nekoliko sati nakon ubistva Đinđića proglašeno je vanredno stanje u zemlji, koje je trajalo do 22. aprila, kada je ukinuto na predlog Vlade Srbije.

Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here