Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija

0
19

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković predsedavao je prvim sastankom Radne grupe za izradu Nacrta zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom (OSI) i istakao da će njegovim usvajanjem Srbija biti među prvim državama u regionu koje zasebnim pravnim aktom uređuju to pitanje.

Selaković je rekao da je pred Radnom grupom zadatak da izradi jedan kvalitetan nacrt zakona koji će, s jedne strane, regulisati osnivanje, način funkcionisanja, finansiranja i rada organizacija osoba sa invaliditetom, a s druge, omogućiti formiranje registra organizacija i saveza osoba sa invaliditetom i svih njihovih članova u Srbiji, čime bi se omogućilo izdavanje posebne kartice koje bi služila za obezbeđivanje i ostvarivanje različitih vrsta pogodnosti.

Selaković je ukazao na to da je pitanje unapređenja položaja osoba sa invaliditetom jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva, pri čemu je donošenje ovog zakona jedan od preduslova za bolju zaštitu prava i otklanjanje prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju. Ministar se posebno zahvalio da Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom, kao i predsedniku Saveza slepih Srbije Milanu Stošiću, jer su, kako je naglasio, upravo oni 4. novembra 2022. godine, na velikom sastanku sa predstavnicima svih saveza osoba sa invaliditetom Srbije pokrenuli ovo pitanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here