Građanski preokret 23. marta organizuje uličnu manifestaciju „Putem zrenjaninskih vodnih apsurda“

0
21

Povodom dvadesete godišnjice uvođenja zabrane upotrebe vode za piće, Građanski preokret 23. marta organizuje uličnu manifestaciju „Putem zrenjaninskih vodnih apsurda“. Okupljanje je u 15 časova kod vodotornja, zatim se ide do mosta na suvom, a na kraju do eko česme na Bagljašu. Ova trasa je odabrana kao podsetnik donosiocima odluka u Zrenjaninu na greške koje su napravljene, na odgovornost koju imaju, i na obavezu da rade u javnom interesu.

U subotu, 23. marta, s početkom u 15 časova, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Evropske unije, Građanski preokret organizuje akciju pod nazivom „putem zrenjaninskih vodnih apsurda“. Biće to prilika da građani Zrenjanina pokažu svoj stav prema činjenici da im je već 20 godina zabranjena voda za piće, a da se rešenje tog problema i ne nazire.

Većini građana Srbije prva asocijacija na Zrenjanin je neispravna voda za piće. Nije li apsurdno da u 21. veku, u sred Evrope, jedan podunavski grad sa preko 100 hiljada stanovnika pune dve decenije ne može svojim stanovnicima da obezbedi pijaću vodu? To su mnogo ranije uspeli čak i gradovi u pustinjama i oni na udaljenim okeanskim ostrvima. Zrenjanin ima puno apsurda koji su u vezi s vodom.

Još početkom šezdesetih godina, tadašnje vlasti su odlučile da na centralnom gradskom trgu podignu zgradu – vodotoranj koja je suzila glavnu gradsku ulicu i narušila arhitektonski ambijent  gradskog jezgra. Prvobitna namena zgrade je bila sedište lokalnog preduzeća za vodosnabdevanje, a na vrhu zgrade se nalazi rezervoar za vodu zapremine milion litara, koji je trebao da daje pritisak gradskom vodovodu. Vodotoranj nikada nije služio toj svrsi. Ova zgrada je danas poznata po problemima u vezi s vlasništvom, bezbednoću, elektroinstalacijama, grejanjem.

Sredinom osamdesetih godina, nastao je još jedan zrenjaninski apsurd – most na suvom. Do njega se došlo realizacijom urbanističkog rešenja „Begejska petlja“ kojom je isušen deo reke Begej, a Zrenjanincima obećana „ženevska jezera“ u centru grada. Umesto turističke atrakcije, kupališta i mesta za sportski ribolov, grad je dobio most na suvom i močvarno područje pogodno za razmnožavanje komaraca koji prenose virus Zapadnog Nila. Pre 20 godina Zrenjanincima je zabranjena voda za piće, a fabriku vode bezuspešno čekaju već devet godina. Šta misle o svemu tome, moći će da pokažu u subotu, od 15 časova kod vodotornja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here