Olakšan upis dece u prvi razred zahvaljujući eUpravi

0
19

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije, pokretanjem usluge eZakazivanje na portalu eUprava, imaju mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju.

Raspoloživi termini za testiranje dece za upis u prvi razred su od 1. aprila do 31. maja. Odlaskom u školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da sa sobom donose bilo koji papirni dokument. Još od 2020. godine, četiri neophodna dokumenta za upis (izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta) škola pribavlja elektronski, po službenoj dužnosti. Jedino ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje. Termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi, osim preko portala eUprava, može da se zakaže i u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je istakao da je, zahvaljujući elektronskoj upravi,  dobijena efikasnija javna uprava i sprečeno je da građani nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera. Ministar je naveo da se na portalu eUprava, na kojem je registrovano više od dva miliona i sto četrdeset dve hiljade eGrađana, nalaze stotine različitih usluga, a elektronski upisi u vrtiće, osnovne i srednje škole su među najčešće korišćenim. On je dodao da, pored jednostavnog zakazivanja termina za upis u osnovnu školu na portalu eUprava, roditelji ne treba da pribavljaju papirne dokumente jer je elektronskom razmenom podataka to uvedeno kao standard u rad javne uprave. Prema njegovim rečima, u prethodnih sedam godina razmenjeno je 203.000.000 različitih dokumenata po službenoj dužnosti, što znači da je građanima ušteđeno toliko odlazaka na šalter i isto toliko listova papira koji se nisu štampali. Jovanović je naglasio da je brzim i pouzdanim internetom povezano svih 3.800 objekata osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa 35.000 nastavnih prostorija, u kojima se školuje više od 730.000 đaka i radi preko 100.000 nastavnika i profesora, a da škola „Milena Pavlović Barili” ima optičku internet vezu i da je u njoj izgrađena lokalna računarska mreža.

Ministarka prosvete Đukić Dejanović je rekla da je važno što se i ove godine olakšava roditeljima upis dece u prvi razred i dodala da termine za upis, koji počinje 1. aprila, mogu već danas da zakažu elektronski i da izaberu datum i vreme koje im najviše odgovara. U narednoj školskoj godini očekujemo 65.000 prvaka. Svim budućim đacima i njihovim roditeljima želimo srećan upis u prvi razred, poručila je ministarka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here