Ministar Vučević otvorio izložbu „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu

0
15

Ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je večeras izložbu „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“, organizovanu povodom obeležavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka, u Galeriji savremene likovne umetnosti u Oficirskom domu u Nišu.

Ministar Vučević istakao je da je iznad svega zadovoljan što izložba posvećena obeležavanju 220 godina od Prvog srpskog ustanka nije predstavljena samo u glavnom gradu, nego su svi građani Srbije dobili šansu da se upoznaju i nauče nešto o svojoj istoriji, ali i o umetničkom opusu autora izložbe.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da je važno što je izložba posle glavnog grada postavljena u Nišu prenoseći plamen slobode.

Autor izložbe i vajar Ivanović rekao je da u vertikali identitetskih vrednosti, u našem karakteru veoma važan deo pripada prošlom vremenu, u kome smo se kao narod oblikovali – sećanju, pamćenju, memoriji.

Akademski slikar i autor izložbe Đuranović naglasio je da svaka slika i skulptura predstavljaju ne samo umetnički rad, već priču o hrabrosti, odlučnosti, žrtvi koju su Srbi podneli u svojoj borbi za slobodu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, episkop niški Arsenije sa sveštenstvom, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici boračkih udruženja i udruženja građana koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova, predstavnici javnog i kulturnog života i brojni gosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here